XnviewMP starting very slow

Ask for help and post your question on how to use XnView MP.

Moderators: XnTriq, helmut, xnview

laserdyne.rd
Posts: 3
Joined: Thu Apr 06, 2023 5:45 am

Re: XnviewMP starting very slow

Post by laserdyne.rd »

Same issue; following.
Tm42Dr61
Posts: 7
Joined: Wed Jan 23, 2019 2:35 pm

Re: XnviewMP starting very slow

Post by Tm42Dr61 »

Tm42Dr61 wrote: Tue Apr 04, 2023 7:34 am It also wiped my custom key for quick slideshow
Actually it seems to have wiped out quite a few settings, so probably one of them is the problem.
jnc92
Posts: 10
Joined: Sat May 13, 2023 12:50 pm

Re: XnviewMP starting very slow

Post by jnc92 »

On my Windows 10 machine, I had to switch back to the regular XnView too, instead of MP.
I use the portable version and tried quite all the possibilities described in this topic but no way (including standard ans custom cache path, parts of my HD being encrypted). As soon as the explorer mode is invoked, the application stalls.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 43988
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: XnviewMP starting very slow

Post by xnview »

jnc92 wrote: Mon May 15, 2023 8:15 pm On my Windows 10 machine, I had to switch back to the regular XnView too, instead of MP.
I use the portable version and tried quite all the possibilities described in this topic but no way (including standard ans custom cache path, parts of my HD being encrypted). As soon as the explorer mode is invoked, the application stalls.
Even with latest version?
Pierre.
jnc92
Posts: 10
Joined: Sat May 13, 2023 12:50 pm

Re: XnviewMP starting very slow

Post by jnc92 »

Yes. Forgot to clarify that.
No access to my Windows 10 machine before next week to confirm exact version, I updated it a couples of weeks ago IIRC.
I also tried to go back to old versions but could not find the latest without the issue (0.84 as far as I understood).

Off-topic: had great difficulties to register and post in the forum since last week (connection rejected or something like that, usually have to wait for the next day to complete the next step registration/activation/posting/answering). Seems to be better right now.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 43988
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: XnviewMP starting very slow

Post by xnview »

jnc92 wrote: Tue May 16, 2023 7:50 pm Yes. Forgot to clarify that.
No access to my Windows 10 machine before next week to confirm exact version, I updated it a couples of weeks ago IIRC.
I also tried to go back to old versions but could not find the latest without the issue (0.84 as far as I understood).

Off-topic: had great difficulties to register and post in the forum since last week (connection rejected or something like that, usually have to wait for the next day to complete the next step registration/activation/posting/answering). Seems to be better right now.
you can change in xnview.ini

Code: Select all

debug=2
and check where you have the delay...
you can download old versions here
Pierre.
jnc92
Posts: 10
Joined: Sat May 13, 2023 12:50 pm

Re: XnviewMP starting very slow

Post by jnc92 »

Thanks, will do next week.
jnc92
Posts: 10
Joined: Sat May 13, 2023 12:50 pm

Re: XnviewMP starting very slow

Post by jnc92 »

I had tried your repo for the old versions but didn't find the 0.84.

I tried to add the debug=2 line in the ini file but what is to be expected exactly?
There does not seem to give any log file or any other UI telling what is going on.
cday
XnThusiast
Posts: 4039
Joined: Sun Apr 29, 2012 9:45 am
Location: Cheltenham, U.K.

Re: XnviewMP starting very slow

Post by cday »

jnc92 wrote: Mon May 22, 2023 11:25 am I had tried your repo for the old versions but didn't find the 0.84.
This is a better link Old versions.
I tried to add the debug=2 line in the ini file but what is to be expected exactly?
There does not seem to give any log file or any other UI telling what is going on.
Pierre?
jnc92
Posts: 10
Joined: Sat May 13, 2023 12:50 pm

Re: XnviewMP starting very slow

Post by jnc92 »

Thanks for the repo.
I tested the version 0.84 (portable) but still no luck.
Will continue to use the classic version but if there is something I can do to help, let me know.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 43988
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: XnviewMP starting very slow

Post by xnview »

could you check XnViewMP and changing debug settings value?
Pierre.
jnc92
Posts: 10
Joined: Sat May 13, 2023 12:50 pm

Re: XnviewMP starting very slow

Post by jnc92 »

I edited the .ini file to add the debug=2 line (no existing line with "debug", thus no "changed" value). But no improvement nor any log created that I could see. I use the portable version on my Windows 10 machine, .ini file in the application folder. But I tried with various settings and no change.
Not sure what you mean by "check XnViewMP". I tried an old version (0.84), which was supposed to be free of the bug according to a previous post but no change. Had even to kill the application with the task manager. I tried 1.4.5 again and same, open fine on a picture but stalls when switching to explorer mode.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 43988
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: XnviewMP starting very slow

Post by xnview »

debug=2 must be in [Start] section
Pierre.
jnc92
Posts: 10
Joined: Sat May 13, 2023 12:50 pm

Re: XnviewMP starting very slow

Post by jnc92 »

I had added it in the top section. Will do again next Tuesday.
What am I supposed to see when that setting is activated? So that I can report it here. Any log created?
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 43988
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: XnviewMP starting very slow

Post by xnview »

jnc92 wrote: Fri May 26, 2023 12:16 pm I had added it in the top section. Will do again next Tuesday.
What am I supposed to see when that setting is activated? So that I can report it here. Any log created?
you'll see a little window with logs
Pierre.