0.85: *.jpg_original files after editing metadata

Older bugs which are supposed to be fixed in 0.84. *** Please try to reproduce your bug and confirm the bug fix. ***

Moderator: Dreamer

monitor
Posts: 35
Joined: Thu Apr 06, 2017 9:29 pm

0.85: *.jpg_original files after editing metadata

Postby monitor » Tue Apr 11, 2017 6:22 pm

After working with some images - editing and inspecting metadata - mostly with XnViewMP, I find several files with the extension jpg_original in my directories.
I understand that these might be produced by ExifTool; I did inspect some files by some Exiftool derivatives or GUI front ends, but I don't recall editing or changing any data with those.

Does XnViewMP use Exiftool in any way for editing or changing the images.
TIA.

PS: I did search the fori=um, but the search engine always ignores the jpg_ prefix :-(

User avatar
m.Th.
XnThusiast
Posts: 1381
Joined: Wed Aug 16, 2006 6:31 am
Contact:

Re: *.jpg_original

Postby m.Th. » Wed Apr 12, 2017 1:19 pm

ExifTool is definitely used in displaying EXIF data in certain cases (there is a dedicated tab for it) - however these files appear only when EXIF is modified (?)
m. Th.

The Ascetic Experience - The best photos and texts from Holy Mountain (Athos)

- Dark Themed XnViewMP 0.88 64bit & XnView 2.00 x64 on Win7 x64 -

User avatar
helmut
Posts: 8120
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Re: 0.85: *.jpg_original files after editing metadata

Postby helmut » Tue Apr 18, 2017 6:53 pm

After browsing search results for "jpg_original" and the above descriptions it's pretty sure that these files are created by Exiftool.

@Pierre: In which detailed scenario are these file created? Are these files of some use for the XnView user? Is there a way to surpress these files?

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 28386
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.85: *.jpg_original files after editing metadata

Postby xnview » Wed Apr 19, 2017 7:07 am

these files are created by ExifTool as a backup
Pierre.

User avatar
helmut
Posts: 8120
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Re: 0.85: *.jpg_original files after editing metadata

Postby helmut » Wed Apr 19, 2017 7:54 am

xnview wrote:these files are created by ExifTool as a backup
O.k., that confirms the assumption.

From the user perspective there is XnView MP, only, and it looks as if XnView MP creates these files. I much doubt that these files are wanted by users. Is there a way to surpress these backup files?

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 28386
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.85: *.jpg_original files after editing metadata

Postby xnview » Wed Apr 19, 2017 8:35 am

helmut wrote:
xnview wrote:these files are created by ExifTool as a backup
O.k., that confirms the assumption.

From the user perspective there is XnView MP, only, and it looks as if XnView MP creates these files. I much doubt that these files are wanted by users. Is there a way to surpress these backup files?

yes, but only if the setting for backup is not enabled
Pierre.

User avatar
helmut
Posts: 8120
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Re: 0.85: *.jpg_original files after editing metadata

Postby helmut » Wed Apr 19, 2017 11:43 am

xnview wrote:
helmut wrote:
xnview wrote:these files are created by ExifTool as a backup
O.k., that confirms the assumption.

From the user perspective there is XnView MP, only, and it looks as if XnView MP creates these files. I much doubt that these files are wanted by users. Is there a way to surpress these backup files?

yes, but only if the setting for backup is not enabled
How can the user change the setting for backup? In XnView MP? Or in ExifTool? As written before from the user perspective there is XnView MP, only. Could you add a setting in XnView MP that allows for changing the setting for backup?

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 28386
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.85: *.jpg_original files after editing metadata

Postby xnview » Wed Apr 19, 2017 11:49 am

settings>General>File operations>lossless transformations (but currently doesn't if exiftool is used)
Pierre.

User avatar
helmut
Posts: 8120
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Re: 0.85: *.jpg_original files after editing metadata

Postby helmut » Wed Apr 19, 2017 12:26 pm

xnview wrote:settings>General>File operations>lossless transformations (but currently doesn't if exiftool is used)
Many posts but little info. :? The setting you mention is for JPEG lossless transformation. But is there a setting that allows a user to enable/disable the creation of files by the EXIF tool? Could you add such a setting in XnView MP?

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 28386
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.85: *.jpg_original files after editing metadata

Postby xnview » Wed Apr 19, 2017 12:43 pm

sorry not this one settings>File operations>Make backup
As i said currently the setting doesn't work with Exitool, need to be fixed
Pierre.

User avatar
helmut
Posts: 8120
Joined: Sun Oct 12, 2003 6:47 pm
Location: Frankfurt, Germany

Re: 0.85: *.jpg_original files after editing metadata

Postby helmut » Fri May 12, 2017 12:57 pm

xnview wrote:sorry not this one settings>File operations>Make backup
As i said currently the setting doesn't work with Exitool, need to be fixed
O.k. I guess two (or more) settings would be good:
1. "Make backup when applying lossless JPEG transformations"
2. "Make backup when writing IPTC/EXIF data (EXIFTool)"

:arrow: Reproduced

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 28386
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.85: *.jpg_original files after editing metadata

Postby xnview » Sat Jun 17, 2017 6:27 pm

O.k., thank you, I can also reproduce the problem. Issue 1215 is fixed in next version.
Pierre.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 28386
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: 0.85: *.jpg_original files after editing metadata

Postby xnview » Sat Jul 08, 2017 12:48 pm

This problem is supposed to be fixed in XnView MP 0.87. Please check and confirm the bug fix here.
Pierre.


Return to “Retest”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests