Font not big enough

Ask for help and post your question on how to use XnView MP.

Moderators: XnTriq, helmut, xnview

The Electro Machine
Posts: 37
Joined: Tue Feb 16, 2021 8:59 am

Font not big enough

Post by The Electro Machine »

Is there a way to increase font size of listed files and folders?
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 43853
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: Font not big enough

Post by xnview »

Settings>Thumbnail>Appearance
Pierre.
The Electro Machine
Posts: 37
Joined: Tue Feb 16, 2021 8:59 am

Re: Font not big enough

Post by The Electro Machine »

xnview wrote: Wed Mar 29, 2023 2:12 pm Settings>Thumbnail>Appearance
You mean:

Tools > Settings > Thumbnail > Appearance > Label Alligment
Tools > Settings > Browser > Thumbnail > Appearance > Label Alignment

?

If yes: then I have changed the font, clicked OK and re-opened the program - but I see no change
Last edited by The Electro Machine on Sun Apr 02, 2023 3:14 pm, edited 3 times in total.
cday
XnThusiast
Posts: 4022
Joined: Sun Apr 29, 2012 9:45 am
Location: Cheltenham, U.K.

Re: Font not big enough

Post by cday »

Tools > Settings... > Appearance > Thumbnail -- Custom thumbnail size ?
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 43853
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: Font not big enough

Post by xnview »

yes in Tools>Settings>Thumbnail>Appearance , you change the font & font size
Pierre.
cday
XnThusiast
Posts: 4022
Joined: Sun Apr 29, 2012 9:45 am
Location: Cheltenham, U.K.

Re: Font not big enough

Post by cday »

xnview wrote: Wed Mar 29, 2023 3:55 pm yes in Tools>Settings>Thumbnail>Appearance , you change the font & font size
Right, clicking on the displayed font opens a menu that enables both the font and the font size to be set...

@user0 Does that meet your user interface design standards? :wink:

Wouldn't labelling that button Font be better? Or even better, separate Font and Size displays on the Appearance tab?
User avatar
user0
XnThusiast
Posts: 1649
Joined: Sat May 09, 2015 9:37 am

Re: Font not big enough

Post by user0 »

cday wrote: Wed Mar 29, 2023 4:09 pm @user0 Does that meet your user interface design standards? :wink:
Wouldn't labelling that button Font be better?
well, I would
  • as minimum
    - group label stuff
    - add 'Font' label
    - change font selection button to display font name only without size, style and effect as it cause some unpleasant UI behaviour
    (do it for all Font buttons in Settings)
    settings_thumbnails_appearance.png
  • as maximum
    - rearrange elements a little bit on Appearance tab
    - maybe change group naming from 'Thumbnail cell' to 'Thumbnail card'

cday wrote: Wed Mar 29, 2023 4:09 pm Or even better, separate Font and Size displays on the Appearance tab?
I doubt separating font name and size would be good approach here, as these settings are not that important and you do not change them that often.
Also, in case of showing font name and size separately I would expect to have style (regular/bold/etc) and effect (strikeout,underline) controls to be present as well, which overwhelm UI too much.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
cday
XnThusiast
Posts: 4022
Joined: Sun Apr 29, 2012 9:45 am
Location: Cheltenham, U.K.

Re: Font not big enough

Post by cday »

Renaming the existing [Selected font name] button to Font would seem a simple start...

That would open the existing font menu with the typeface, size and style options, and should avoid the issue that the OP encountered.
The Electro Machine
Posts: 37
Joined: Tue Feb 16, 2021 8:59 am

Re: Font not big enough

Post by The Electro Machine »

Despite switching from using installed version 1.0.1 to portable 1.4.3 my choices for font are still being ignored
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 43853
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: Font not big enough

Post by xnview »

Other changes in settings are kept between instance?
Pierre.
The Electro Machine
Posts: 37
Joined: Tue Feb 16, 2021 8:59 am

Re: Font not big enough

Post by The Electro Machine »

Yes

Also in version 1.0.1. And so as my font choice have been ignored it was my reasoning for investing time and energy in downloading 1.4.3

But the update have not fixed the issue
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 43853
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: Font not big enough

Post by xnview »

please send me a screenshot of font dialog? and of browser thumbnail?
Pierre.
The Electro Machine
Posts: 37
Joined: Tue Feb 16, 2021 8:59 am

Re: Font not big enough

Post by The Electro Machine »

As you can see, chosen font is only applied to its button

Image


And also:

Tools > Settings > Browser > Thumbnail > Appearance > Label Alignment > Font style

uses wrong language, as it is not English - i.e. the language I have chosen for my Windows 10 Enterprise 20H2 19042 x64 and for my XnView. That other one I have only under the

Menu Start > Settings > Time & Language > Preferred Language

of Windows set as a second keyboard of OS
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 43853
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: Font not big enough

Post by xnview »

'Appearance' change font for Thumbnails mode not details
Pierre.
The Electro Machine
Posts: 37
Joined: Tue Feb 16, 2021 8:59 am

Re: Font not big enough

Post by The Electro Machine »

What? Where?