First startup after windows boot is extremely slow

Ask for help and post your question on how to use XnView MP.

Moderators: XnTriq, xnview

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 36286
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by xnview »

Qt team has replied "It is normal on Windows due to the fact it loads the dependent Qt dlls at start up and this can also cause other dlls to be loaded." :?

Do you have same delay for first startup with other Qt based app like 'db browser sqlite'?
Pierre.
User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5897
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by XnTriq »

xnview wrote: Mon Nov 15, 2021 12:17 pmDo you have same delay for first startup with other Qt based app like 'db browser sqlite'?
Are you referring to DB Browser for SQLite, Pierre?
User avatar
BK201
Posts: 71
Joined: Fri Apr 06, 2012 3:43 pm

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by BK201 »

xnview wrote: Mon Nov 15, 2021 12:17 pm Qt team has replied "It is normal on Windows due to the fact it loads the dependent Qt dlls at start up and this can also cause other dlls to be loaded." :?

Do you have same delay for first startup with other Qt based app like 'db browser sqlite'?
I don't know what app used qt
But tested with this testapp (I'll call it this since) and DB Browser for SQLite @XnTriq provided
xnview wrote: Tue Mar 09, 2021 10:10 am could you try to put this file in XnView MP folder, and start it?
First cold start time after a windows cold restart (rebooted 3 times, run one target a time)
  • testapp (application.exe): ~1.5s
  • DB Browser for SQLite.exe: ~6s
  • XnViewMP.exe: ~9s
Last edited by BK201 on Mon Nov 15, 2021 12:49 pm, edited 4 times in total.
User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5897
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by XnTriq »

BK201 wrote: Wed Mar 11, 2020 12:13 pm
xnview wrote: Sat Mar 07, 2020 11:13 amI have not 10-20 seconds after a reboot. Please try another app using Qt libs like https://sqlitebrowser.org/
Tested with "DB Browser for SQLite - .zip (no installer) for 64-bit Windows"

Same slow as xnview, first run takes 16 seconds, second and later runs takes 1 seconds to startup

spec:
Image
User avatar
BK201
Posts: 71
Joined: Fri Apr 06, 2012 3:43 pm

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by BK201 »

XnTriq wrote: Mon Nov 15, 2021 1:00 pm
BK201 wrote: Wed Mar 11, 2020 12:13 pm
xnview wrote: Sat Mar 07, 2020 11:13 amI have not 10-20 seconds after a reboot. Please try another app using Qt libs like https://sqlitebrowser.org/
Tested with "DB Browser for SQLite - .zip (no installer) for 64-bit Windows"

Same slow as xnview, first run takes 16 seconds, second and later runs takes 1 seconds to startup

spec:
Image
You mean post things like this?
Yeah I got a better pc so it's faster...a little bit
btw this debug screen was generated by the in-app feedback button by screentogif
1.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 36286
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by xnview »

BK201 wrote: Mon Nov 15, 2021 12:44 pm First cold start time after a windows cold restart (rebooted 3 times, run one target a time)
  • testapp (application.exe): ~1.5s
  • DB Browser for SQLite.exe: ~6s
  • XnViewMP.exe: ~9s
and XnConvert?
  • DB Browser for SQLite.exe: ~6s
too long :(
Pierre.
User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5897
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by XnTriq »

From Super User (“xnview lags when I start it”):
Brian wrote:Most likely it is trying to access a network resource and can't find it. Usually because the server it's on isn't responding or no longer exists. Timing it more accurately can help troubleshooting as the delay will always be over the timeout value.

Try and see what it is trying to open or access. I would suggesting using Sysinternals Process Monitor and/or
Process Explorer.

A 15 second delay is often from trying to access an IP address that doesn't respond but should be reachable. You can use Sysinternals TCPView to see what address it's trying to access (open a connection to).
User avatar
BK201
Posts: 71
Joined: Fri Apr 06, 2012 3:43 pm

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by BK201 »

XnTriq wrote: Mon Nov 15, 2021 1:45 pm From Super User (“xnview lags when I start it”):
Brian wrote:Most likely it is trying to access a network resource and can't find it. Usually because the server it's on isn't responding or no longer exists. Timing it more accurately can help troubleshooting as the delay will always be over the timeout value.

Try and see what it is trying to open or access. I would suggesting using Sysinternals Process Monitor and/or
Process Explorer.

A 15 second delay is often from trying to access an IP address that doesn't respond but should be reachable. You can use Sysinternals TCPView to see what address it's trying to access (open a connection to).
Thanks for the tool
TCPView didn't show any connection from xnview
promon shows that xnview takes tons of time loading some dlls
pmon.png
Here's the full log (this run takes 8 seconds btw):
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 36286
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by xnview »

it seems that libQt5Webkit is slow to load... And XnConvert delay? (it doesn't use WebKit)
Pierre.
User avatar
BK201
Posts: 71
Joined: Fri Apr 06, 2012 3:43 pm

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by BK201 »

xnview wrote: Tue Nov 16, 2021 9:39 am it seems that libQt5Webkit is slow to load... And XnConvert delay? (it doesn't use WebKit)
I didn't found xnconvert.exe in xnviewmp folder
User avatar
XnTriq
Moderator & Librarian
Posts: 5897
Joined: Sun Sep 25, 2005 3:00 am
Location: Ref Desk

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by XnTriq »

BK201 wrote: Tue Nov 16, 2021 9:28 amTCPView didn't show any connection from xnview
promon shows that xnview takes tons of time loading some dlls
Thank you for your patience and continued support, BK201 :-)

BK201 wrote: Tue Nov 16, 2021 9:40 amI didn't found xnconvert.exe in xnviewmp folder
XnConvert is a separate application which consists of XnView's batch processing engine (no view and no browse mode etc.). XnConvert is also based on Qt, but comes with less DLLs. v1.94.0 is the latest release.
User avatar
BK201
Posts: 71
Joined: Fri Apr 06, 2012 3:43 pm

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by BK201 »

XnTriq wrote: Tue Nov 16, 2021 10:30 am
BK201 wrote: Tue Nov 16, 2021 9:28 amTCPView didn't show any connection from xnview
promon shows that xnview takes tons of time loading some dlls
Thank you for your patience and continued support, BK201 :-)

BK201 wrote: Tue Nov 16, 2021 9:40 amI didn't found xnconvert.exe in xnviewmp folder
XnConvert is a separate application which consists of XnView's batch processing engine (no view and no browse mode etc.). XnConvert is also based on Qt, but comes with less DLLs. v1.94.0 is the latest release.
7 seconds
pmon - xnconvert.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 36286
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by xnview »

It's crazy, for XnView MP 64 bits after first startup

Windows 10 Pro (20H2): no big duration
log1.jpg
Windows 10 Pro (21H1), slow device: no duration greater than 0.09
log2.jpg
Do you have an anti spam and/or anti virus app?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pierre.
User avatar
BK201
Posts: 71
Joined: Fri Apr 06, 2012 3:43 pm

Re: First startup after windows boot is extremely slow

Post by BK201 »

xnview wrote: Fri Nov 19, 2021 10:54 am It's crazy, for XnView MP 64 bits after first startup

Windows 10 Pro (20H2): no big duration
log1.jpg

Windows 10 Pro (21H1), slow device: no duration greater than 0.09
log2.jpg

Do you have an anti spam and/or anti virus app?
Yes, Microsoft Defender, all feature turned on, newest version on windows 10 home (21h1)