XnviewMP starting very slow

Ask for help and post your question on how to use XnView MP.

Moderators: XnTriq, xnview

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 36291
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: XnviewMP starting very slow

Post by xnview »

i've sent you a PM
Pierre.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 36291
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: XnviewMP starting very slow

Post by xnview »

TGB_72 wrote: Sat Dec 22, 2018 11:56 pm No, like I said above I'm using XnView MP on Windows 7 64bit.
It seems that the problem comes from QT librairies, i have contacted the support, i wait...
Pierre.
musigreg
Posts: 3
Joined: Sat Jun 25, 2016 11:17 am

Re: XnviewMP starting very slow

Post by musigreg »

crimle wrote: Tue Sep 11, 2018 12:31 pm I am an enthusiastic Xnview user. I had Xnview installed and now I am trying XnviewMP. The program looks quite good, but there is one issue: the program is starting ver, very slow indeed. I double-click a very small image (jpg, 5 KB) and it will be displayed after ~7 seconds. The old Xnview was much faster. The same image was displayed by Xnview after 1 or 2 seconds.

Kind regards
Christof
Hey,

I know this is a really old thread. 8)
But I got here by Googling my problem, which was the same. And I found out what happened.
So I figured I'd post a solution here so it's easy to find for others :

I regularly clear the thumbnail cache via the settings, but then, when I went to the folder where it was supposed to "not" be, it was still there and weighted like 1Gb..... :shock:
After I got rid of it manually, everything went back to normal.

I hope this helps someone. :wink:

FYI :
XnViewMP
Version 0.84 x64 (Jan 12 2017)
default path for your "Thumb.db" : %appdata%\XnViewMP
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 36291
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: XnviewMP starting very slow

Post by xnview »

musigreg wrote: Sat Aug 10, 2019 5:51 pm I regularly clear the thumbnail cache via the settings, but then, when I went to the folder where it was supposed to "not" be, it was still there and weighted like 1Gb..... :shock:
After I got rid of it manually, everything went back to normal.
After 'cleaning catalog', the thumbnails was always cached?
Pierre.
crimle
Posts: 2
Joined: Tue Sep 11, 2018 12:22 pm

Re: XnviewMP starting very slow

Post by crimle »

I found a solution that makes Xnview start much faster. Go to:

- Tools > Options > System integration > Save options
- Choose «in registry» instead of «as INI in folder»
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 36291
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: XnviewMP starting very slow

Post by xnview »

crimle wrote: Tue Nov 10, 2020 7:03 pm I found a solution that makes Xnview start much faster. Go to:

- Tools > Options > System integration > Save options
- Choose «in registry» instead of «as INI in folder»
much faster?
Pierre.
Geriel
Posts: 1
Joined: Wed Oct 06, 2021 6:23 pm

Re: XnviewMP starting very slow

Post by Geriel »

xnview wrote: Wed Nov 11, 2020 12:22 pm
crimle wrote: Tue Nov 10, 2020 7:03 pm I found a solution that makes Xnview start much faster. Go to:

- Tools > Options > System integration > Save options
- Choose «in registry» instead of «as INI in folder»
much faster?
I know this is old but has been bugging me for a long time now and was searching for a solution, I can say before setting the INI to Registry I was waiting for about 5 seconds to open a picture in "normal mode" by double click on a file in a Windows Explorer Folder

After set the INI as Registry it finally got fixed and now any picture I open takes 1 second, as it usually should, and only was able to do if I had previously open a XnViewMP window already.
MikeB
Posts: 1
Joined: Tue Oct 26, 2021 11:28 pm

Re: XnviewMP starting very slow

Post by MikeB »

Geriel wrote: Wed Oct 06, 2021 6:28 pm
xnview wrote: Wed Nov 11, 2020 12:22 pm
crimle wrote: Tue Nov 10, 2020 7:03 pm I found a solution that makes Xnview start much faster. Go to:

- Tools > Options > System integration > Save options
- Choose «in registry» instead of «as INI in folder»
much faster?
I know this is old but has been bugging me for a long time now and was searching for a solution, I can say before setting the INI to Registry I was waiting for about 5 seconds to open a picture in "normal mode" by double click on a file in a Windows Explorer Folder

After set the INI as Registry it finally got fixed and now any picture I open takes 1 second, as it usually should, and only was able to do if I had previously open a XnViewMP window already.
I tried doing this but nothing changes for me. But for me this issue is even worse. It takes a couple of minutes for XnviewMP to start. And I'm pretty sure it's not my pc. Xnview classic works just fine but I got used to the dark theme to much :)
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 36291
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: XnviewMP starting very slow

Post by xnview »

MikeB wrote: Tue Oct 26, 2021 11:32 pm I tried doing this but nothing changes for me. But for me this issue is even worse. It takes a couple of minutes for XnviewMP to start. And I'm pretty sure it's not my pc. Xnview classic works just fine but I got used to the dark theme to much :)
Lastest version?
Pierre.
pokuly
Posts: 8
Joined: Fri Aug 25, 2017 7:22 pm

Re: XnviewMP starting very slow

Post by pokuly »

The first start of MP takes 3 seconds once a day since i use Win 11. After that it starts immediately. On Win 10 it was fine.
User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 36291
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France

Re: XnviewMP starting very slow

Post by xnview »

pokuly wrote: Tue Nov 09, 2021 1:36 am The first start of MP takes 3 seconds once a day since i use Win 11. After that it starts immediately. On Win 10 it was fine.
First start (after a reboot) can take some seconds even on Windows 10
Pierre.