Page 1 of 1

XnView MP 0.93 doesn't start on Linux Mint 17 Qiana

Posted: Sat Feb 09, 2019 7:44 pm
by ksu
I have used Xnview MP 0.92 64 bit on Linux Mint 17 Qiana with xfce until some days ago. Today I used the .deb file to update Xnview MP. But Xnview MP 0.93 fails to start.
I have also tried the .tgz but to no avail.
I have tried to remove the whole package and I have also deleted the settings folder. But even after a fresh installation it won't start.
No error message is given.
I would like to use the old version, but can't find the .deb or .tgz for version 0.92.

Re: XnView MP 0.93 doesn't start on Linux Mint 17 Qiana

Posted: Sat Feb 09, 2019 8:10 pm
by cday
ksu wrote:
Sat Feb 09, 2019 7:44 pm
I have used Xnview MP 0.92 64 bit on Linux Mint 17 Qiana with xfce until some days ago. Today I used the .deb file to update Xnview MP. But Xnview MP 0.93 fails to start.
I have also tried the .tgz but to no avail.
I have tried to remove the whole package and I have also deleted the settings folder. But even after a fresh installation it won't start.
No error message is given.
That's one for Pierre...

I would like to use the old version, but can't find the .deb or .tgz for version 0.92.
Earlier versions of XnView software can be downloaded from this link, scroll to the end for XnView MP 0.92... :D

Re: XnView MP 0.93 doesn't start on Linux Mint 17 Qiana

Posted: Mon Feb 11, 2019 8:27 am
by xnview
ksu wrote:
Sat Feb 09, 2019 7:44 pm
I have used Xnview MP 0.92 64 bit on Linux Mint 17 Qiana with xfce until some days ago. Today I used the .deb file to update Xnview MP. But Xnview MP 0.93 fails to start.
I have also tried the .tgz but to no avail.
I have tried to remove the whole package and I have also deleted the settings folder. But even after a fresh installation it won't start.
No error message is given.
I would like to use the old version, but can't find the .deb or .tgz for version 0.92.
which message do you have when you start it?

Re: XnView MP 0.93 doesn't start on Linux Mint 17 Qiana

Posted: Mon Feb 11, 2019 6:21 pm
by ksu
xnview wrote:
Mon Feb 11, 2019 8:27 am
ksu wrote:
Sat Feb 09, 2019 7:44 pm
… Xnview MP 0.93 fails to start.
I have also tried the .tgz but to no avail.
I have tried to remove the whole package and I have also deleted the settings folder. But even after a fresh installation it won't start.
No error message is given.
which message do you have when you start it?
As I wrote: "No error message is given."

@cday: Thanks for the link. I have now 0.92 installed which works perfectly. It would be helpful to present a link to the old versions at the download page ( https://www.xnview.com/de/xnviewmp/#downloads ).

Re: XnView MP 0.93 doesn't start on Linux Mint 17 Qiana

Posted: Sat Mar 30, 2019 10:07 am
by Grabm
Ubuntu 18.04 with XnView MP 0.93.1 - same effect here.
Log found in Ubuntu Log app, section Applications:

Code: Select all

/opt/XnView/XnView: error while loading shared libraries: libopenal.so.1: cannot open shared object file: Not such file or directory
All was fine with 0.92.

Re: XnView MP 0.93 doesn't start on Linux Mint 17 Qiana

Posted: Sat Mar 30, 2019 10:13 am
by Grabm
For Ubuntu 18.04 here following applies also:

Code: Select all

$ find / -name libopenal*  2>/dev/null
/var/lib/dpkg/info/libopenal-data.list
/snap/wine-platform/88/usr/lib/i386-linux-gnu/libopenal.so.1
/snap/wine-platform/88/usr/lib/i386-linux-gnu/libopenal.so.1.16.0
/snap/wine-platform/88/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libopenal.so.1
/snap/wine-platform/88/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libopenal.so.1.16.0
/snap/wine-platform/105/usr/lib/i386-linux-gnu/libopenal.so.1
/snap/wine-platform/105/usr/lib/i386-linux-gnu/libopenal.so.1.18.2
/snap/wine-platform/105/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libopenal.so.1
/snap/wine-platform/105/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libopenal.so.1.18.2
/snap/wine-platform/111/usr/lib/i386-linux-gnu/libopenal.so.1
/snap/wine-platform/111/usr/lib/i386-linux-gnu/libopenal.so.1.18.2
/snap/wine-platform/111/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libopenal.so.1
/snap/wine-platform/111/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libopenal.so.1.18.2
$

Re: XnView MP 0.93 doesn't start on Linux Mint 17 Qiana

Posted: Sat Mar 30, 2019 11:38 am
by Grabm
Finally in order to resolve 0.93.1 startup problem on Ubuntu 18.04 here it helped to install package libopenal1

Code: Select all

sudo apt-get update
sudo apt-get install libopenal1
Now XnView MP 0.93.1 starts with no problems.

Re: XnView MP 0.93 doesn't start on Linux Mint 17 Qiana

Posted: Wed Apr 03, 2019 8:40 am
by quapurna
XnViewMP-linux-x64-0931.tgz

Yes, I had the same problem on Ubuntu mate 18.04.2 LTS 64bit.
After I installed "libopenal1" and "libopenal-data" (both version 1:1.18.2-2), xnviewmp works.