File in use error

*** Please report new bugs here! ***

Moderator: Dreamer

Post Reply
obelisk
Posts: 402
Joined: Fri Jan 09, 2009 9:54 am

File in use error

Post by obelisk » Wed Apr 18, 2018 7:45 am

On a network, thumbnail view.
often selecting a file and DEL gives error File in use
The program using the file is XMP.
After the error the thumb of the file disappears anyway, but hte file is still there.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31351
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: File in use error

Post by xnview » Sun Apr 22, 2018 9:10 am

i can't reproduce, are you able to reproduce each time?
Pierre.

HanVroon
Posts: 211
Joined: Thu Jan 28, 2010 7:30 am

Re: File in use error

Post by HanVroon » Sun Apr 22, 2018 6:37 pm

Hi,
Tested here with Windows 7, 0.90 x64, same behaviour.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31351
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: File in use error

Post by xnview » Wed Apr 25, 2018 8:36 am

can't reproduce, i've tried on 8.1 & a shared folder & NAS
Pierre.

HanVroon
Posts: 211
Joined: Thu Jan 28, 2010 7:30 am

Re: File in use error

Post by HanVroon » Fri Apr 19, 2019 3:03 pm

Tried to reproduce this one again, with version 0.93.1.
It may take some DEL's to get the In use message, but it can still be reproduced.

With a network connection from a Windows 10 PC to a Windows 7 laptop, just mapped a drive letter to \\<ip address>\d$ (administrative share).
Last year I tested with a connection to a Windows 2008R2 fileserver share.

What I noticed now is that as soon as the File in use message appears, a thumbs.db file is created in the folder where the test images are being deleted.
I never use tbumbs.db files, and they are never there. The delete process from XnViewMP creates them.
No idea if mentioning this helps, looks like a tough bug to me.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31351
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: File in use error

Post by xnview » Tue Apr 23, 2019 7:35 am

thumbs.db is not from XnView MP, perhaps from windows explorer. Do you use 'recycle bin'?
Pierre.

HanVroon
Posts: 211
Joined: Thu Jan 28, 2010 7:30 am

Re: File in use error

Post by HanVroon » Wed Apr 24, 2019 3:54 pm

You mean in settings, General, File operations?
Yes, "Use recycle bin" is enabled.

Your question about the Recycle bin hinted me to do some more testing....
With Recycle bin enabled, the "File is open in XnView MP" message appears.
With Recycle bin not checked, there is no message, just nothing happens (file is not deleted). This only happens one out of five files or so.

I now tested with Shift-Delete also.
Every one out of five times the file is not deleted (without message), like when pressing just Delete and Use recycle bin not checked.

This Recycle bin thing wonders me, since as far as I know, the Recycle bin is not used on network shares.
One more hint perhaps: When I try to delete the thumbs.db on the remote system while the "file in use" message is still on screen on the other PC, I get a message that the file cannot be deleted because it is in use by system. When I close the file in use message from XnViewMP I can delete the thumbs.db file.

User avatar
xnview
Author of XnView
Posts: 31351
Joined: Mon Oct 13, 2003 7:31 am
Location: France
Contact:

Re: File in use error

Post by xnview » Mon Apr 29, 2019 7:13 am

I've tried but can't reproduce. do you delete in browser mode? the files are big?
Pierre.

Post Reply