Page 1 of 1

UTF-8 comments not correctly displayed

Posted: Sat Jul 27, 2013 11:52 am
by mjwurtz
Estimated severity : minor
System : Linux 64bits
Xnview version : xnView MP 0.61 language : French

When a jpeg Image comment is coded in UTF-8, it is correctly displayed in the "Exiftool" tab, but not in the "Properties" tab and the thumbnail label.
The comment editing window is OK. See example below.
Xnview_utf8.png
Xnview_utf8.png (95.17 KiB) Viewed 2189 times
Michel.

Re: UTF-8 comments not correctly displayed

Posted: Sat Jul 27, 2013 12:04 pm
by oops66
Bonjour Michel,
... And into Settings\Metadata\IPTC encoding\ ... you have:

Code: Select all

Default IPTC encoding = Locale (?)
Use UTF-8 to write IPTC fields (is checked ?)

Re: UTF-8 comments not correctly displayed

Posted: Mon Jul 29, 2013 7:28 am
by xnview
could you send me the file?

Re: UTF-8 comments not correctly displayed

Posted: Mon Jan 19, 2015 10:06 am
by Gilles Maisonneuve
Good morning,

Same error still present in v0.72

Able to check that jpeg/jpg file comment (named "Embedded comment" in XnViewMP "Properties" tab)
is written in Unicode (UTF8) by using ExifTool(v9.80)/ExifToolGUI(v5.15) that handles all fields (file
comment, EXIF comment, ITPC comment...) in Unicode.

With EXIFtools the comment -- set in XnViewMP -- displays properly, ex.:

Code: Select all

    C'est prouvé, le premier agencement et la première décoration de pharmacie est l'œuvre de Neandertal 
while XnViewMP file-"properties" tab, displays:

Code: Select all

    Embedded comment	C'est prouvé, le premier agencement et la première décoration de pharmacie est l'œuvre de Neandertal
I assume the migration of the "Info" tab-set display to Unicode will be done later, as this is not a blocking bug.
Still, could it be possible to have an idea of a date / version when this layout inconsistency will be addressed?

Quoi qu'il en soit, vous nous offrez là un beau logiciel pour nos photos de famille, merci Pierre.

Gilles

Re: UTF-8 comments not correctly displayed

Posted: Thu Feb 05, 2015 8:34 am
by xnview
Gilles Maisonneuve wrote: Same error still present in v0.72
could you send me the file?

Re: UTF-8 comments not correctly displayed

Posted: Tue Dec 01, 2015 4:35 pm
by napfkuchen
The problem is still there (XnViewMP 0.76.1, Debian 64 bit). I added as examples three test files.

Re: UTF-8 comments not correctly displayed

Posted: Tue Dec 08, 2015 8:58 am
by xnview
napfkuchen wrote:The problem is still there (XnViewMP 0.76.1, Debian 64 bit). I added as examples three test files.
Please send me a file with comment?

Re: UTF-8 comments not correctly displayed - related bug reports

Posted: Sat Oct 27, 2018 7:52 pm
by GeorgD